HTML

szikra

"Csak egyetlen örömforrásban reménykedhetünk: az emberi kapcsolatokban." Antoine de Saint-Exupéry

Friss topikok

Linkblog

2009.07.06. 18:23 Chille

out of order

bocsi, a szakdogámat írom. de jó lett, ha valakit érdekel! gyorsan kicsit írok, tanulás helyett.

néztem a dokikat, és ott mondták, hogy az összeillő pároknak sem könnyű. ők is megszenvedik ugyanazokat a stációkat, mint a nem összeillőek, csak ők közben nem teszik tönkre egymást... hát igen, senki sem ígért rózsákat.

olvastam a Magyar Narancsot. nem nagyon szoktam, meglehetősen érdektelen számomra. de Salamon János kis esszéje tetszett:

"Inspiráló lehet például a nagy német költő, Heine felismerése, miszerint a csendes belső derűhöz az embernek nem kell több, mint egy szerény, zsúpfedeles lak, egy jó ágy, a kamrában friss tej és vaj, az ablakban virág, az ajtó előtt néhány sudár fa, és ha Isten teljessé akarja tenni a boldogságát, akkor megadja azt az örömöt, hogy azokról a fákról az ember hat vagy hét ellensége lógjon."

"A modern civilizált közösségi lét szinonimájává vált liberális demokrácia azonban Rousseau idealizmusa helyett a Thomas Hobbes-féle realpolitik talajára épült, vagyis arra a felismerésre, hogy a másokkal való együttélés sohasem lehet derűs, legfeljebb tartós (vérfürdőmentes). Mert eredeti állapotában sem az ember, sem az élete nem jó. A történelem és társadalom előtti természetes lét "magányos, szegény, cudar, brutális és rövid". A közös létünk tartósságának záloga tehát nem valamiféle kölcsönös filantrópia, hanem az eredeti cudarságunk és brutalitásunk féken tartására tett folyamatos, kollektív erőfeszítés. Hogy természetes és ártatlan (mert szívből jövő) agresszivitásunk milyen félelmetes akadálya a civilizációnak, az abból látható a legvilágosabban - mondja Freud -, hogy elfojtása legalább annyi boldogtalanság okozója, mint az agresszivitás maga."

hát igen. érdekes állat az ember...

erős ösztönökkel, de fejlett aggyal. szabályokat hozunk, hogy megelőzzük a káoszt, biztosítsuk saját biztonságunkat, gyarapodásunkat, de ezen szabályok betartása mély és nehezen oldható frusztrációkat okoz, mely alig engedi élvezni a gyümölcseit.

aztán néha a frusztrációk kitörnek. egyénileg csak heves gesztikulálásban az autópályán, társadalmilag komolyabb katakizmákban, mint Ruanda, ahol csekély 1,5 millió embert gyilkoltak meg a polgárháborúban 90 óta...

nem is tudom, hogy a civilizációra mennyire lehetünk büszkék (a technológiai fejlődét kivéve) annyira törékeny kis máz.

rajtam meg amúgy sem vastag. a múlt héten valaki önös kis hülyeségek miatt rugdalta éjjel az ajtóm, így ébresztve. hát... túléltem. ő is. mindaddig könnyű megadni a tiszteletet, amíg az kölcsönös, de ha ez nem áll fent, bizony sok a frusztráció, mely kifelé törekszik. akkor derül ki, mennyire vagyunk civilizáltak.

valahogy úgy látom, hogy nő a feszültség. kéne egy szelep.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szikra.blog.hu/api/trackback/id/tr291230296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legkisebbmindközül 2009.07.07. 17:27:05

Szerintem nem helyesen értelmezte Rousseau és Hobbes felfogását. Mivel társadalmi szerződésre visszavezethető liberlis demokráciákban élünk, kizárja Hobbes abszolutista, pluralitást tagadó államelméletét. Az más kérdés, hogy az együttélés nem mindig öröm...
Egyébként is inkább hinnék Rousseau idealizmusában, mint Hobbes Leviatánjában. Nekem furcsa az a felfogás, hogy a civilizáció előtti, természetes állapotban mindenki átharap(hat)ta egymás torkát. Mindig is működött/működnie kellene a kooperációnak. Anélkül meghalunk... Hobbes elmélete azért sem tetszett, mert nem hiszem, hogy egy felülről ránk kényszerített 'szörny' képes rendet teremteni.* Szerintem épp a kooperáció képes olyan szabályokat létrehozni, ami a többségnek jó. És ha azok valóban jó szabályok, akkor megvannak a szelepek is, hogy a frusztrációt, agressziót képesek legyenek levezetni.** Ezért furcsállom, hogy mások miért furcsállják, ha valaki kimegy az utcára tiltakozni valami ellen. Ha kulturált formában történik, az épp egy civilizált módja a feszültség levezetésnek.
Az emberek önzőek - amivel nem lenne olyan nagy gond -, de kényelmesek is. Ezért nem hajlandóak megerőltetni magukat és civilizáltan megoldani a problémáikat. Az bizony szűklátókörűség, ha valaki nem ismeri el/fel, hogy kulturált viselkedéssel többet lehet elérni, mint agresszióval.

*Ráadásul - mivel olyan törékeny a civilizációnk - ebben a felfogásban a háború esélye is nagyobb, mint a kooperatív viselkedésben.
**Szerintem nem érdemes frusztráltnak lenni, mert ha belegondolunk mit kezdenénk egy civilizáció nélküli világban, nem hiszem, hogy sokáig húznánk...
süti beállítások módosítása