HTML

szikra

"Csak egyetlen örömforrásban reménykedhetünk: az emberi kapcsolatokban." Antoine de Saint-Exupéry

Friss topikok

Linkblog

2023.08.17. 14:31 Chille

nomen est omen

nekem ez a 3. csaladnevem.

egyszer gimnazista koromban apam megvaltoztatta. visszakerte a "nemesi Y-t" a nevünk vegere, amit a romanok elvettek az anyakönyvezesnel. nemessegünk regen nem volt, becsületünk tan sose, de Y, az lett.

azt mondta Finta Jozsef, hogy ezzel a nevvel sokra viszem. nem vittem. a nevet se tovabb, sokra se.

apamnak megjelent egy "eletrajzi ihletesü" könyve. ami egyreszt szuper, mindenki meg kene irja az eletet, hogy a gyerekek lathassak, erthessek az elözö generaciokat. masreszt kitünö korkep egy kifejlett pszichopatarol. harmadreszt kiderül, hogy a stilus nem jar együtt az inteligenciaval, azaz az irashoz feltetel, hogy 10.000 könyvet elolvass, de nem elegendö. na, itt mar mint "kakukkfioka" szerepeltem. apam nem jelent meg nevvel, de minden csaladtagja beazonosithatoan es igencsak, mondjuk ugy, "szubjektiven" abrazolva igen. kakukkfioka? pont ugy nezek ki mint apam, ugyanolyan betegsegeim vannak, ugyanazon adottsagaim... legyen.

35 eves koromban beideztek a birosagra.

az apasag velelmenek megdöntese ügyeben ideztetett be apam. anyam II. rendü alperes. kerestem egy ügyvedet, hogy anyam ne kelljen megjelenjen es hogy jogi segitseget kapjak. nem kaptam. együtt olvastuk a redndeleteket, nem nagyon van erre precedens. rendeletileg az apasagot a születes utani elsö evben lehet megkerdöjelezni kiscsillag: barmikor, ha olyan uj es döntö informacionk van, az informacio megszerzesetöl szamitott 1 even belül.

indoklas: apam szeretne bekeben meghalni es a nemesi nevet visszavenni.

meg azon a heten elmentem az anyakönyvi hivatalba es felvettem a nagyanyam nevet (vagy persze nagymamam apjaet, ha ugy nezzük, a patriarchatus szemszögeböl). engedelyt kellett kernem a nagyanyamtol!? de megkaptam! ö mindig közelebb allt hozzam lelkileg. a nagyapam halalaig nem bocsatotta meg. mert az ö nevet mar csak a lany unokai vittek tovabb. a patriarchatus...

szoval az elsö targyalason mar nem az apam neven jelentem meg. visszamenöleg megvaltozott a gyerekeim neve is. söt, a felesegem is felvette az uj nevet, empatia es, hogy ne ö legyen egyedül a csaladban mas... respect, meine kleine!

megkerdeztem a bironöt, hogy amennyiben en elveszitem a pert, akkor en viselem annak költsegeit. igen. egy olyan kerdesben, ami 1) engem nem erdekel 2) 35 ev utan, de joilag sincs jelentösege 3) fogantatasomra semmilyen rahatasom nem volt. akkor is. vegül elnyertem a bironö szimpatiajat, ami nem volt nehez apammal szemben, aki következetesen judapestnek nevezte a varost illetve nem arulta el a lakhelyet, hogy a köztartozasai ne lehessenek behajthatoak, amik a ki nem fizetett gyerektartasok miatt halmozodtak fel (a többi magara hagyott) gyerekeivel kapcsolatban. szoval a költsegeket apam szocialis helyzetere tekintettel az allam fizette. köszi adofizetök.

formailag megtamadtam a keresetet, az abban leirtakra hivatkozva allitottam, hogy a per az informacio megszerzese utani 1 even tul indult. meg meg is allhatott volna.

kiegeszitö kereset erkezett. apam a nyomorult szocialis helyzetere hivatkozva tölem eltartast követel. abban a perben, amit ö inditott ellenem, hogy nem vagyok a fia... de kiderült, hogy mivel ö ugy viselkedett jogilag, mint apam, ezert en köteles vagyok öt eltartani. jogilag ugy viselkedett=nem jelent semmit sem. le se szart, 10 eve nem beszelünk, a gyerekek nevelese megosztott volt, gyerektartas nem volt...

mindegy, magyarorszagon az összeolmlo szocialis rendszerre felkeszülve akkor mar jogilag az örökösök voltak kötelesek gondoskodni az öregekröl, legalabbis a költsegek behajthatoak, bar akkor meg ilyen eljarasok nem voltak.

"peren kivül" (ertsd: a folyoson) elmondja nekem, hogy öt tenyleg erdekli a szarmazasom, de penze nincs, a DNS vizsgalat pedig több szazezer forint. de ha belemegyek, visszavonja a kiegeszitö keresetet.

emellett elarulja, hogy sok ezer darabos, valogatott könyvtara most egy kontenerben rohad, mert a "csaladbol senkit nem erdekel es a sakal antikvarusok semmi nem adnanak erte". ha jol ertem, megvehetnem apam könyveit, az öröksegemet(?), hogy az arat beleforgassa az ellenem inditott perbe. de amugy en nem vagyok a "csalad".

tekintve, hogy az apatartas bermikor beadhato ujra, nem sokat nyerhetek az egyesegen, de legyen vege ennek a torturanak, belemegyek.

DNS vizsgalat eredmenye: nem vagyok az apam fia. paff...

anyam, bar meg tiszta, nem nyilatkozik a temaban. mostmar mar nem is fog. megharcoltam egy veszetes csatat egyedül, helyette, hiaba. nem az elsöt.

utohang: egy even belül kapok egy birosagi idezest. apam pereli a feltetelezett ver szerinti apamat, en vagyok a masodrendü. 22,5m HUF karteritest akar az en felnevelesem fejeben, ezt költsegkimutatasokkal es reszben atveteli elismervenyekkel (ha apad ad neked penzt, sose irj ala semmit!) igazolja. a per formai okokbol elutasitasra került.

nem szeretem az uj nevem, de nem is utalom. egy reszem meg a regi nevemen el tovabb.

a nevemtöl valo megfosztas is resze a leckenek. 

"Tyler Durden: A képesség mellőzni... azt ami nem fontos. Nem a munkád vagy. Nem a bankszámlád vagy. Nem a kocsid vagy. Nem a pénztárcád vagy. Nem a rohadt egyenruhád vagy. A világ éneklő-daloló szarkupaca vagy."

 

 edward.jpg

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szikra.blog.hu/api/trackback/id/tr6918195323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása