HTML

szikra

"Csak egyetlen örömforrásban reménykedhetünk: az emberi kapcsolatokban." Antoine de Saint-Exupéry

Friss topikok

Linkblog

2023.09.22. 14:05 Chille

Mouse Heaven?

nagyon érdekes kísérletről olvastam. 1986-ban John Calhoun biológus készített egy egér menyországot, ahol nem volt éhezés, természetes ellenségek, de még betegségek sem. a kísérlet neve Universe 25 volt.

ahogy várható volt, az első időben gyorsan nőtt a populáció, azonban hamarosan stagnálni kezdett, majd 5 év után egyetlen életképes egyed sem maradt, mindt kihaltak.

a kihivasok nélküli világban az alapvetően szociális egerek teljesen megzavarodtak, a legyőzöttek nem tudták elhagyni a terepet, kaszton kívüli őrült csapatot alkottak, a domináns hímek nem győzték a "végtelen" kihívósereget, agresszívak, depressziósak lettek, a nőstények először nem tudták megfelelően felnevelni az kölyköket, majd egyáltalán nem tudtak életképes kölyköket a világra hozni. egyes egyedek, a "ficsúrok", a jóképű egerfiak külön kasztba tömörültek, csak a külsejükkel foglalkoztak, azonban egyáltalán nem érdeklődtek a nőstények iránt. megnőtt az agresszió, a kannibalizmus.

ami nekem érdekes, hogy a körülmények fizikai változásokat okoztak, mint a meddőség, amik az egerek elkülönítése után sem múltak el.

a tudósok nem egységesek abban, hogy milyen következtetést lehetne levonni a kísérletből az emberiségre nézve, de nekem a kísérlet elég félelmetes. 

Ceizel mondta egyszer, hogy azzal, hogy a csípőficam tüneteit kezeljük, a csípőficamos gyerekek könnyen párt találnak, tovább örökítik ezt a hajlamot és 2600-ra minden gyerek csípőficamos lehet majd. ha megéri azt az emberiség.

szóval természetes szelekció nélkül az állomány, genetika felhigul, majd a végén a teljes populáció kihal.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szikra.blog.hu/api/trackback/id/tr318219675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása