HTML

szikra

"Csak egyetlen örömforrásban reménykedhetünk: az emberi kapcsolatokban." Antoine de Saint-Exupéry

Friss topikok

Linkblog

2022.08.31. 11:38 Chille

Arboretum

az alcsuti arboretum olyan tipikusan magyar törtenet.

p261-7.jpg

a parkban kihelyezett ismeretök szerint Jozsef Nador hajdan csaladi birtoknak szanta a Habsburgok magyar aganak. ö epittette a kastelyt, majd a parkot. az Arboretum ötlete onnan is jött, hogy a helyi magyar födesurak feszt panaszkodtak, hogy ezen a földön nem lehet jol gazdalkodni, nem terem semmi. Erre a Nador a hegyvidekitöl kezde az alföldekig mindenfele faunat betelepitett es viragoztatott, hogy a semmirekellök a csodajara jartak.

valahogy amiutan `44-ben a Habsburgok menekülni kenyszerültek a kastelyt allamositottak, majd leegett, a köveit szethordtak, a palmahaz tönkrement, az allatkert megsemmisült. most csak a füvet nyirjak, minimalis fenntartas törtenik, a tavak iszaposodnak, minden rothad, de a maradek meg igy is szep, latni a letünt korok pompajat, az orias fakat es eleganciat.

erös kontraszt a stadionhoz, kisvasuthoz, Hatvanpusztahoz, golfpalyahoz kepest.

nem tudok szabadulni a gondolattol, hogy a Nadornak igaza volt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szikra.blog.hu/api/trackback/id/tr2717920481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása